Selasa, 15 Januari 2013

Harian Metro: Hati

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Sumber Asal Berita :-

Harian Metro: Hati


Kaedah tingkat memori anak

Posted: 15 Jan 2013 06:57 AM PST

Ketika mengandungkan anak pertama, seperti ibu lain Mazlina Karim banyak membaca mengenai kaedah terbaik dalam mendidik anak-anak yang kebanyakannya ditulis penulis Barat. Menyedari dia ingin mendapatkan didikan mengikut cara Islam, Mazlina kemudian membaca biografi Imam Shafie yang mampu menghafaz seluruh al-Quran pada usia tujuh tahun.

Ketika itu, pada fikirannya mustahil untuk anak orang lain menjadi seperti Imam Shafie kerana dia insan terpilih dan hebat. Ketika itu juga Mazlina seolah terdengar ada suara membisikkan kepadanya, ia tidak mustahil.

"Anak saya boleh mencapai apa yang saya fikirkan jika saya berkeinginan dan dengan izin Allah, ia akan terjadi. Ketika hamil anak pertama itu, saya bernazar jika impian tercapai, saya akan berkongsi dengan masyarakat umum. Alhamdulillah anak saya (Darwisya Adrianna, 7, dan Darwish Adrian, 5) mampu menghafaz 30 surah al-Quran sebelum mencapai usia tiga tahun," katanya yang menggunakan kaedah memainkan cakera padat video (VCD) surah yang perlu dihafal anaknya pada waktu Maghrib bagi membantu mereka mengingati al-Quran dengan lebih mudah.

Menurut Mazlina, terdapat pelbagai pandangan dalam pendidikan awal kanak-kanak dan ia bergantung kepada latar belakang ibu bapa dalam memilih kecenderungan pendidikan untuk anak mereka. Ada yang memilih untuk mendahulukan pengajaran ilmu dunia contohnya membaca, menulis dan mengira pada usia empat dan lima tahun. Sebab itu, rata-rata ibu bapa menghantar anak ke sekolah tadika atau prasekolah.


Namun perbezaannya, pengajaran di sekolah hanya berhenti setakat mengenal huruf, membaca dan mengira tanpa melatih untuk menghafal sedangkan menghafal mempunyai banyak kebaikan yang tidak diketahui ibu bapa.


Antaranya, ia meningkatkan memori atau daya simpan maklumat dalam otak kanak kanak. Ini dapat dilihat sejak hari pertama bayi dilahirkan, mereka disambut dengan azan dan iqamat yang menandakan bayi boleh diajar dengan memperdengarkan ayat al-Quran dan ia permulaan pendidikan sebaiknya untuk bayi dan kanak-kanak.

"Sebenarnya otak kanak-kanak sudah sangat bersedia untuk menerima apa saja pembelajaran sejak lahir. Otak mereka pada waktu ini ibarat span yang amat mudah menyerap air. Malah mengikut kajian sains, pada usia dua tahun, kapasiti otak kanak-kanak menyamai 80 peratus otak dewasa," katanya yang menetap di Shah Alam, Selangor.

Mazlina memilih untuk mendedahkan ilmu al-Quran terlebih dulu berbanding dunia kerana pelajaran bahasa boleh dipelajari di tadika dan di sekolah nanti.

Sehingga umur anak-anaknya mencecah tiga tahun, Mazlina tidak pernah mengajar A hingga Z atau kiraan satu hingga 10, bentuk dan warna dalam bahasa Inggeris secara khusus. Tetapi anaknya Darwisya dan Darwish sudah boleh mengenal dan menghafal sendiri dengan bantuan secara ti-dak langsung daripada VCD kartun.

Selain itu, aktiviti menghafal mampu menjadikan kanak-kanak menguasai sesuatu dengan cepat kerana mereka sudah memahami konsep al-Quran.

"Apapun saya yakin ini kerana otak mereka dilatih untuk memberi tindak balas yang cepat ketika mengaji. Jika difikirkan ada benarnya. Mengikut kajian sains, kanak-kanak yang belajar menghafal akan meningkatkan kuasa otak kiri mereka. Otak kiri bertanggungjawab untuk menganalisa secara analitikal seperti sains, matematik dan bahasa manakala otak kanan pula bertindak untuk berfikir secara holistik seperti perkara berkaitan seni dan muzik," jelasnya.

Melatih otak menjadi kuat sama caranya dengan membentuk otot tubuh bertenaga dan mantap. Jika inginkan badan sihat dan lebih stamina, perlu rajin melakukan senaman.

"Keadaan ini sama dengan otak, tiada had umur minimum memulakan latihan. Contohnya kanak-kanak akan mengingati lagu yang ibu mereka dodoikan sebelum tidur dan boleh menyanyikannya semula apabila usia mereka meningkat dua tahun ke atas. Anak saya contohnya mampu menghafaz surah dengan mudah kerana selalu diperdengarkan surah itu ketika masih bayi.

"Pada usia dua tahun lapan bulan dia sudah menghafaz lapan surah pendek dan sekurang-kurangnya 17 surah apabila usia mencecah tiga tahun," ujarnya.

Membaca dan menghafal dua perkara berbeza namun boleh dijalankan serentak. Ibu bapa tidak perlu menunggu sehingga kanak-kanak itu pandai membaca al-Quran untuk mula menghafal sebaliknya boleh dimulakan seawal usia enam bulan. Buktinya, ramai huffaz (penghafal quran) daripada kalangan orang buta. Ini bermakna seseorang yang tidak mengenal huruf juga boleh menghafal al-Quran dengan baik.

Bertindak sebagai guru kepada dua anaknya, Mazlina menjelaskan semua kanak-kanak mempunyai persamaan. Mereka berbeza dari segi kualiti dan kuantiti didikan ibu bapa pada awal usia. Kanak-kanak jika didedahkan lebih awal, mampu mempunyai tiga kemahiran iaitu mengenal huruf, membaca dan menghafal al-Quran pada umur seawal tiga tahun.

Kemahiran yang diperoleh ini akan meningkatkan keupayaan, mempengaruhi daya berfikir dan menyerap pelajaran apabila mereka dewasa nanti.

"Ia ibarat latihan otak yang akan menghasilkan daya tumpuan, kreativiti dan kelajuan berfikir yang bermanfaat untuk jangka panjang. Namun mengajar al-Quran kepada bayi dan kanak-kanak berbeza daripada mengajar orang dewasa. Mengajar kanak-kanak memerlukan daya kreativiti yang lebih kerana perlu memahami dunia kanak-kanak yang masih ingin bermain.

"Sebagai contoh, bayi berusia setahun akan lebih memaksa ibu bapa mencuri tumpuan mereka untuk menyebut setiap kad imbasan kerana pada waktu ini, mereka dalam peringkat suka meneroka dan mula melakukan pelbagai kerja sendiri. Ini lebih ketara untuk kanak-kanak lelaki berbanding perempuan," jelasnya.

Berdasarkan pengalaman, anak lelaki dan perempuan mempunyai cara belajar berbeza. Berbanding anak perempuan, anak lelaki lebih nakal dan kurang daya tumpuan. Masalah pelat juga lebih dialami kanak-kanak lelaki berbanding perempuan.

Jika ibu bapa mempunyai anak yang pelat, segeralah mengajar al-Quran kerana ia terapi bercakap yang sangat elok bagi kanak-kanak.

"Ini kerana al-Quran perlu dibaca dan disebut dengan jelas dan betul justeru dalam proses mengajar, kita menyebutnya dengan bulat dan jelas, menyebabkan pelat mereka hilang secara berperingkat. Ini diakui pakar kanak-kanak yang memberitahu untuk kanak-kanak pelat, ibu bapa perlu bercakap dengan jelas pada setiap patah perkataan. Namun dalam kesibukan, ibu bapa selalunya tidak berkesempatan berbuat begitu," katanya.

Mazlina yang mula mendedahkan ayat al-Quran menerusi VCD sejak anaknya berusia enam bulan teruja setiap kali melihat perkembangan mereka. Setiap pagi selepas bangun tidur sebelum menonton rancangan kartun kegemaran mereka, Mazlina memutarkan bacaan al-Quran terlebih dulu. Ini dilakukan secara berterusan setiap pagi manakala pada waktu malam, dia mengambil masa 30 minit sehingga satu jam untuk mengajar anaknya mengaji Iqra'.

"Setelah mencuba dan nampak hasilnya pada Darwisya dan Darwish, saya membuat kesimpulan memang benar kata orang pendidikan bermula dari rumah. Kaedah yang saya gunakan bermula daripada bayi baru lahir sehingga tiga tahun.

"Saya tidak berjumpa sekolah khas yang mengajar bayi baru lahir sehingga usia tiga tahun ke atas di Malaysia. Jadi ibu bapa yang perlu menjadi guru dan rumah sebagai sekolah pertama untuk mereka," katanya.

Darwisya yang kini bersekolah di Sekolah Antarabangsa Moden Arab baru-baru ini mendapat semua A bagi tujuh mata pelajaran dengan empat subjek mendapat markah penuh 100 peratus. Malah pengetua sekolah menyatakan Darwisya seorang pelajar pintar.

"Saya yakin berkat mengajar al-Quran daripada kecil, Darwisya mampu menguasai kemahiran menyerap apa saja ilmu yang diajar kepadanya. Saya berharap ibu bapa tidak teragak-agak apa yang patut diajar dulu kepada anak, sama ada ABC atau alif ba ta.

"Jika mengajar membaca bahasa Inggeris atau bahasa Melayu kita akan berhenti setakat mengenal huruf, membunyikan perkataan dan membaca. Tetapi menerusi al-Quran, ada satu langkah yang akan dikuasai oleh otak mereka yang tidak akan diperoleh melainkan menghafal al-Quran. Inilah yang akan meningkatkan daya memori kanak-kanak.

"Semakin panjang dan semakin banyak surah yang dihafal, semakin tinggi kekuatan memori mereka," katanya yang merujuk kepada sejarah ilmuwan Islam ketika di zaman kegemilangan Islam apabila mereka memulakan pendidikan sejak dari kecil lagi.

Mereka bukanlah tiba-tiba menjadi orang bijak pandai sebaliknya menghafaz seluruh al-Quran sejak kecil sebelum berpindah ke cabang ilmu lain seperti matematik, kimia, fizik, astrologi dan sains. Dengan cara ini, muncul ramai ilmuwan Islam seperti al-Khawarizmi, Ibnu Khaldun, Ibnu Rushd, Ibnu Sina, al-Farabi dan Ibnul Khaitam.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/01/15

Seri bunga dip

Posted: 15 Jan 2013 06:32 AM PST

Hiasan dulang hantaran perkahwinan penting untuk menjadikan hantaran lebih berseri.

Mengelakkan hiasan yang terlalu ringkas atau sarat, kehadiran bunga dulang mampu menampilkan kelainan yang diinginkan pasangan.

Misalnya bunga dulang yang dihasilkan daripada bunga dip kristal bukan saja tampak lebih menarik dan tradisional malah jika bijak digayakan, ia mampu menonjolkan penampilan mewah pada hiasan dulang hantaran.

Bagi Hafiza Mohd Razally, 31, dia mendapat idea untuk membuat gubahan daripada bunga dip yang dihasilkan sendiri kerana mahukan kelainan dalam setiap rekaan yang ditampilkan.


Menurut penggubah hantaran yang menerima tempahan secara dalam talian itu lagi, bunga dip sesuai digunakan untuk tema majlis perkahwinan tradisional, sederhana atau moden.


"Untuk bakal pengantin yang lebih gemarkan penampilan ringkas pada dulang hantaran, mereka boleh gunakan bunga dip dan kurangkan penambahan hiasan manik mengikut tema warna pilihan.

"Jika tema yang dipilih lebih kepada tradisional, rona kuning diraja tampak menarik bagi menaikkan seri hiasan bunga dulang.

"Berbeza dengan tema moden, biasanya pemilihan rona pastel lebih sesuai untuk menonjolkan gaya Inggeris," katanya.

Bunga dip yang mempunyai pelbagai fungsi mengikut kesesuaian majlis itu masih digemari sehingga kini walaupun satu ketika dulu ia pernah menjadi pilihan hangat bakal pengantin.

Tidak mahu ia terus dilupakan, Hafiza mempelbagaikan penggunaan bunga dip untuk menghasilkan gubahan yang memikat hati ratu dan raja sehari.

"Biasanya, bunga dip boleh diubah dan dijadikan hiasan untuk dulang hantaran, bunga tangan atau bunga pahar kerana ia kelihatan berkilat serta menarik.

"Apabila ingin menghasilkan gubahan menggunakan bunga dip, elak mencampurkannya dengan hiasan bunga jenis lain kerana ia bukan gandingan sesuai malah tampak berserabut.

"Untuk menaikkan seri gubahan, tambah reben organza, satin atau bercorak mengikut kegemaran bagi penampilan mewah, sederhana ataupun ringkas," katanya yang mementingkan keunikan bunga dip agar tampak hidup serta dipenuhi taburan perada.

Bagi anda yang ingin mencuba menghasilkan bunga dulang daripada bunga dip, ikuti langkah mudah yang ditunjukkan Hafiza.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/01/15
Kredit: www.hmetro.com.my

Harian Metro: Setempat

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Sumber Asal Berita :-

Harian Metro: Setempat


Dihenyak 10 lelaki

Posted: 14 Jan 2013 02:34 PM PST

Klang: Entah di mana silapnya, seorang lelaki 'ditinju' tanpa belas kasihan oleh 10 lelaki bersenjatakan kayu, besi dan batang paip dalam kejadian di Kampung Nelayan, di sini, malam kelmarin.

Akibatnya, dia terpaksa menanggung kesakitan kerana mengalami lebam dan luka di beberapa bahagian badan.


Dalam kejadian kira-kira 10.50 malam itu, mangsa yang hanya mahu dikenali sebagai Amir, 23, berkata, ketika kejadian dia sedang bersembang dengan sepupu di hadapan rumah bapa saudaranya.

Katanya, tiba-tiba dua kereta berhenti di hadapannya sebelum 10 lelaki bersenjatakan kayu dan batang paip meluru ke arahnya.


Menurutnya, tanpa sempat berbuat apa-apa, lelaki terbabit terus memukul, menendang dan menumbuknya bertubi-tubi.


"Saya cuba mempertahankan diri, tapi tiba-tiba saya nampak seorang daripada lelaki itu mengambil besi kunci motosikal dan memukul saya," katanya.

Foto

BELAKANG mangsa calar akibat dihenyak menggunakan senjata.

"Akhirnya saya terpaksa membiarkan diri dibelasah kerana khuatir akan dicederakan lebih teruk," katanya kepada Harian Metro.


Beliau berkata, selepas beberapa minit membelasahnya, semua lelaki itu meninggalkannya yang sedang menahan kesakitan.

Namun, sebelum melarikan diri, mereka sempat menterbalikkan motosikal, merosakkan pintu dan tingkap rumah bapa saudaranya itu.


Amir berkata, dia bernasib baik kerana sepupunya berjaya menyelamatkan diri dengan menyorok di dalam rumah jiran.


Beliau berkata, sehingga kini, dia masih bingung dengan kejadian yang berlaku kerana dia tidak mempunyai musuh atau masalah dengan orang lain.


Katanya, selepas kejadian, dia bimbang untuk keluar rumah.


Pemilik rumah yang mahu dikenali sebagai Din, 67, berkata, dia bimbang kejadian itu pertama kali berlaku sejak tinggal di rumah 43 tahun lalu.


Katanya, dia sendiri tidak mempunyai musuh dengan sesiapa, malah hubungannya rapat dengan penduduk kampung.


"Saya syak kumpulan itu tersalah rumah dan menyerang anak saudara saya kerana dia juga tidak ada musuh.


"Namun, saya bersyukur kerana mereka tidak merosakkan rumah dan kecederaan yang dialami anak saudara saya juga tidak serius," katanya.


Sementara itu, Ketua Polis Daerah Klang Selatan Asisten Komisioner Mohamad Mat Yusop mengesahkan kejadian dan berkata siasatan lanjut sedang dijalankan.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/01/15
Kredit: www.hmetro.com.my

Harian Metro: Rap

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Sumber Asal Berita :-

Harian Metro: Rap


Simpati dengan mangsa tsunami

Posted: 14 Jan 2013 03:08 PM PST

Tragedi menyayat hati apabila ombak 'pembunuh' tsunami mengorbankan ratusan ribu nyawa di beberapa negara Asia pastinya masih terpahat segar di ingatan. Bencana pada 26 Disember 2004 itu yang datang tanpa diduga dan tiada amaran bukan saja meragut nyawa, malah mengakibatkan antara kemusnahan paling buruk dalam sejarah dunia.

Kini, selepas lapan tahun, barulah ia diangkat ke filem menerusi karya Juan Antonio Bayona, The Impossible yang meraih satu-satunya pencalonan di The Oscars 2013 dalam kategori Aktres Terbaik daripada lakonan Naomi Watts.

Diangkat daripada kisah benar bagaimana lima sekeluarga terselamat dalam bencana itu di pulau peranginan, Phuket, Thailand, pastinya bukan mudah untuk meresap jauh ke empunya diri yang menempuh detik cemas itu. Namun, menyebut nama Naomi Watts, siapa yang boleh mempertikaikan kredibiliti cemerlang aktres berusia 40 tahun setiap kali membawakan wataknya.

Memegang watak Maria, ibu kepada Lucas (Tom Holland), Thomas (Samuel Joslin) dan Simon (Oaklee Pendergast), ketegangan itu pastinya lebih dirasainya memandangkan dia sendiri juga bergelar seorang ibu. Apalagi berdepan dengan bencana paling ditakuti itu seorang diri selepas terpisah dengan ahli keluarganya, sesuatu yang sangat sukar.


Berpeluang berjumpa sendiri dengan keluarga sebenar Maria, Naomi berkata, dia sangat berbesar-hati apabila mendengar sendiri bagaimana tabahnya setiap mereka menempuh tragedi itu. Bagaimanapun, dia mengakui sangat gementar sebelum berjumpa mereka terutamanya Maria.


"Apabila sudah bertentang mata dengan Maria sendiri, saya tidak tahu bagaimana harus saya mulakan perbualan. Saya hanya seorang pelakon dan Maria, dialah yang menghadapi sendiri tragedi itu. Selepas hanya lima minit duduk dan saya hanya mampu berdiam, dia kemudian memulakan ceritanya.

"Sebaik dia bercerita, barulah saya mula rasa selesa dan menyelami setiap kisahnya dengan teliti sehingga tiga setengah jam lamanya. Selepas perjumpaan itu, kami sentiasa berhubung menerusi emel untuk menyatakan secara terperinci lagi mengenai kejadian itu.

"Cukup mengagumkan, dia banyak bercerita mengenai naluri serta kebolehannya untuk sentiasa percaya kepada dirinya yang mana kemampuan sebegitu susah untuk dikekalkan. Semakin saya mendalami dan tertanya lebih lagi mengenai apa yang dia lalui, saya merasakan cerita ini semakin menarik dan istimewa," katanya.

The Impossible mengisahkan kegembiraan satu keluarga Sepanyol diragut sewaktu ingin meraikan Krismas di Phuket. Berdasarkan kisah sebenar, filem ini merungkai bagaimana mereka tidak berputus-asa menjejak ahli keluarga lain selepas masing-masing terpisah dihanyutkan ombak ganas itu.

Amat menyentuh hati, sarat dengan permainan emosi, peminat juga pastinya dapat melihat sendiri lakonan mantap Naomi yang mengakui dapat merasai sendiri penderitaan Maria manakala watak suaminya, Henry Bennett pula dilakonkan Ewan McGregor.

Bergelar ibu kepada Sasha, 5, dan Sammy, 4, dan isteri kepada aktor terkenal, Liev Schreiber, menurutnya, pengalaman menjayakan penggambaran yang serba mendebarkan itu sedikit memberinya gambaran bagaimana situasi dilalui setiap mangsa bencana berkenaan.

"Setiap perincian yang saya dapat membantu saya untuk berimaginasi mengenai kejadian itu. Setiap babak yang dilakukan memberikan kami pengalaman walaupun jika dibandingkan dengan peristiwa sebenar, tidaklah sehebat itu.

"Paling mengagumkan saya, apabila dalam pada berusaha menyelamatkan dirinya sendiri, Maria tetap menguatkan nalurinya untuk percaya ahli keluarganya yang lain masih hidup. Dia sangat yakin dengan dirinya walaupun terpaksa membuat keputusan terbesar dalam hidupnya, sesuatu yang tidak pernah saya fikir saya sendiri boleh lakukannya.

"Walaupun sudah banyak kali melakonkan watak ibu dan sekarang pun saya seorang ibu, saya sendiri sering risau meskipun hal-hal kecil menimpa anak saya. Namun, membawakan watak berkenaan, saya berusaha menyuntik karakter lebih berat seperti yang diceritakan Maria," kata aktres yang bakal mendukung watak Puteri Diana menerusi kisah biografi mendiang itu menerusi filem Diana nanti.

Hampir lemas ketika 'shooting'

Terkenal dengan profil cemerlang membawakan watak berat dalam pelbagai filem termasuklah 21 Grams, King Kong dan Mulholland Drive, Naomi sekali lagi membuktikan kebolehannya dalam filem ini. Ternyata bukan seorang yang gentar menyahut cabaran, mengakui takut dengan air, Naomi bagaimanapun menolak semua itu hingga hampir berhadapan kematian.

Naomi berkata, ketakutannya terhadap air tercetus apabila dia pernah menempuh detik hampir lemas ketika berenang di perairan Australia beberapa tahun lalu.

"Kejadian itu berulang lagi ketika menjalani penggambaran untuk satu babak dalam The Impossible apabila berlaku kesilapan teknikal yang menyebabkan saya hampir lemas.

"Untuk babak itu saya diikat pada satu kerusi dan sewaktu berendam dalam air, tiba-tiba kerusi itu berpusing-pusing serta menarik saya ke dalam air. Memang mencemaskan ketika itu kerana saya hampir-hampir tidak dapat keluar dan kehabisan nafas manakala kru pula tidak jumpa suis untuk memadamkannya," katanya.

Menyifatkan cabaran utamanya adalah daripada segi fizikal, Naomi berkata, paling disukainya ialah babak dia bermain dengan emosi.

"Sewaktu mendengar idea mengenai tsunami ini difilemkan, saya rasa seperti ada sesuatu yang tidak kena. Ia sesuatu kejadian yang menjadi bualan ramai dan bagaimana pula penerimaannya nanti.

"Ia menceritakan mengenai kerosakan harta benda, kematian dan tidak terkecuali, gangguan psikologi," katanya.

Filem ini mula ditayangkan di Malaysia pada 17 Januari ini.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/01/14

Cinta jarak jauh Hafiz

Posted: 14 Jan 2013 05:45 AM PST

Menjangkau usia 29 tahun, Hafiz Hamidun memasang impian bergelar suami dan dia sudah pun bertemu wanita idamannya. Namun jarak memisahkan mereka kerana wanita yang dikenali dengan nama Nabila itu menetap di kota suci Makkah bersama keluarganya.

Dua insan itu bertemu di Makkah ketika Hafiz mengerjakan umrah pada Mac lalu. Pertemuan antara mereka tidak disengajakan kerana ia bermula daripada perbincangan perniagaan antara Hafiz dengan bapa Nabila. Keluarga Nabila berasal dari Bandung, Indonesia tetapi sudah lama menetap di Makkah.

Daripada situlah perkenalan bermula dan kali pertama bersua, terdetik di hati Hafiz inilah wanita yang sesuai menjadi penemannya.

"Harap dapat disegerakan perkara (berkahwin) yang baik itu. Saya akan mengerjakan umrah pada Mac ini dan berharap dapat bertemu dengan Nabila dan keluarganya. Nabila masih belajar dan hanya akan menamatkan pengajian lebih kurang dua tahun lagi.


"Hubungan jarak jauh pasti ada dugaannya tetapi saya yakin kalau ada jodoh tidak akan ke mana. Pun begitu saya tidak mahu menjanjikan apa-apa, jika sudah termeterai segala perjanjian antara kami, barulah akan saya maklumkan kepada semua. Harapan saya juga kami dapat diijab kabulkan di hadapan kaabah yang suci itu," katanya.


Hafiz ditemui pada sidang media mengumumkan Konsert Zikir Terapi Diri Hafiz Hamidun yang akan diadakan buat kali kedua di Stadium Bandaraya Johor Bahru pada 23 Februari ini, jam 8.30 malam.

Konsert Zikir Terapi yang julung kali diadakan di Dewan Perdana Felda, pada 14 November lalu mendapat sambutan yang cukup baik. Lebih 2,000 penonton datang menyaksikannya.

Bertitik tolak daripada kejayaan itu, dia mendapat permintaan daripada peminatnya di JB supaya mengadakan konsert yang sama di sana. Peminat di Singapura juga khabarnya sanggup turun ke JB untuk menyaksikan persembahannya.

Tanpa penajaan pada Konsert Zikir Terapi yang pertama, Hafiz menerusi syarikatnya Arteffects International sanggup membiayai sendiri kos kerana mahu membudayakan zikir.

"Sebelum berlangsungnya konsert itu, album Zikir Terapi berjaya dijual sebanyak 80,000 unit dan selepas konsert itu, album itu berjaya dijual 40,000 unit lagi dan menjadikan semuanya berjumlah 120,000, album paling laris jualannya pada 2012.

"Saya ikhlas mengeluarkan kos penganjuran konsert ini dan untuk konsert kedua ini ada beberapa syarikat yang mengatakan hasrat mereka untuk menaja tetapi semuanya masih dalam perbincangan kerana saya mahu pelaburan mereka mendapat pulangan setimpal.

"Persiapan untuk konsert kedua ini lebih rapi dengan kehadiran pasukan pemuzik yang diketuai Faizal Uzir, penampilan Zainal Ariffin Ismail selaku narator, kemunculan istimewa Imam Muda Asyraf dan ramai artis terkenal lain yang akan saya umumkan nanti," katanya yang turut menghasilkan VCD Karaoke Zikir Terapi.

Impian terbesar Hafiz untuk mengadakan Konsert Zikir Terapi di Istana Budaya (IB).

"Membuat persembahan di IB adalah impian setiap anak seni. Saya mahu menjemput pengarah muzik handalan mengiringi persembahan saya dan artis undangan terdiri daripada mereka yang bernama besar. Saya mahu mencetuskan fenomena baru dalam dunia muzik Islam.

"Setiap manusia perlu mengingati Allah SWT pada setiap masa, tidak kira dia siapa dan di mana berada. Jadikan zikir amalan harian dan saya mahu orang pandang betapa indahnya kalimah suci Allah SWT itu. Andai kata ia berjaya 'masuk' ke IB, ia kejayaan terbesar saya," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/01/14
Kredit: www.hmetro.com.my

Harian Metro: Global

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Sumber Asal Berita :-

Harian Metro: Global


Karavan dalam hotel

Posted: 14 Jan 2013 01:18 PM PST

Berlin: Jika dulu peminat aktiviti perkhemahan banyak bergantung kepada cuaca, pembukaan taman karavan tertutup pertama di dunia kini memberi lebih banyak kemudahan untuk sesiapa yang berminat.

Pengalaman dalam hotel unik itu boleh dirasai sendiri di Berlin, apabila pelbagai jenis karavan klasik serta pondok kayu ditawarkan untuk pelanggan, termasuk di kalangan mereka yang cerewet.


Dikenali sebagai Huttenpalast (Istana Pondok) menampilkan semua ciri klasik yang ada pada sesebuah karavan, termasuk kawasan bersantai di luar dan lampu gantung di 'pokok' yang membantu penyewa bergerak di kawasan sekitar perkhemahan. Huttenpalast lahir daripada idea Silke Lorenzen dan pereka hiasan dalaman, Sarah Vollmer, yang ingin membina sebuah hotel yang mengekalkan suasana serta pengalaman asal seperti tapak perkhemahan.

Ia terletak di bekas kilang pencuci hampa gas dan ditukar Silke dan Sarah sebagai 'tapak perkhemahan' menggunakan karavan serta kabin kayu.


Kata Silke, walaupun mahu mengekalkan ciri asal bangunan itu, mereka juga mencipta suasana yang mesra bagi membolehkan penghuninya saling bertemu. Pada asalnya, kata Silke, mereka memikirkan bilik dengan konsep "bilik di dalam bilik" dengan menyediakan kabin kayu kecil di ruang tamu.


"Tetapi kami juga mahukan ruang luas bagi membolehkan ia dijadikan tempat pelbagai aktiviti.

"Kami memikirkan memasang roda di bawah kabin, tetapi kemudian tersedar bahawa memang ada kabin yang beroda, iaitu karavan," katanya. Tanpa membuang masa, kata Silke, mereka membeli tiga unit karavan.


Setiap kemudahan dalam karavan berkenaan ditanggalkan sebelum dihias semula dengan tema unik. Satu daripadanya kini bertukar menjadi seperti kepompong yang hiasan dalaman kayu.

Satu lagi karavan pula dihias dengan begitu cantik dan dilengkapi katil yang bersaiz besar. Seseorang yang ingin merasai pengalaman "perkhemahan bandar" itu dikenakan bayaran kira-kira RM250 satu malam. - Daily Mail

Artikel ini disiarkan pada : 2013/01/15

Lebih 100 juta Galaxy dijual

Posted: 14 Jan 2013 12:53 PM PST

Seoul: Samsung Electronics Co semalam berkata, jualan global telefon pintar Galaxy S melepasi tahap 100 juta unit sejak model pertama dalam siri itu diperkenalkan lebih tiga tahun lalu.

Kenyataan syarikat itu menyebut, lebih 25 juta telefon pintar Galaxy S, 40 juta Galaxy SII dan 42 juta Galaxy S III terjual setakat ini. Samsung melancarkan model Galaxy S pertama pada akhir Mei 2010 dan bersaing dengan Apple yang kemudian mempengaruhi pasaran dengan iPhone. Namun, Samsung bertindak pantas merapatkan jurang dengan Apple.


Bulan lalu, firma penyelidikan IHS iSuppli berkata, Samsung mengatasi jualan telefon bimbit Nokia dan mengalahkan jualan telefon pintar Apple tahun lalu. Jualan iPhone pula mencapai 100 juta pada Mac 2011, hampir empat tahun selepas ia diperkenalkan pada 2007. - AP

Artikel ini disiarkan pada : 2013/01/15
Kredit: www.hmetro.com.my

Harian Metro: Arena

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Sumber Asal Berita :-

Harian Metro: Arena


Misi besar Kenichi

Posted: 14 Jan 2013 11:26 AM PST

Kuala Lumpur: Finalis tahun lalu, Kenichi Tago membawa dua misi besar di Terbuka Malaysia kali ini iaitu membalas dendam ke atas pemain nombor tiga negara, Chong Wei Feng (gambar) dan memberi cabaran getir kepada pemain nombor satu dunia, Datuk Lee Chong Wei andai berjaya ke final sekali lagi.

Pilihan kedua kejohanan itu yang mula mengalami kemerosotan prestasi sejak kekalahan kepada Wei Feng pada pusingan pertama Terbuka Jepun tahun lalu, membawa azam membara sejak tiba di Kuala Lumpur dua hari lalu.


"Saya masih ingat detik diaib Wei Feng di depan penyokong sendiri tahun lalu dan kali ini kami sekali lagi diundi bertemu pada pusingan pertama, saya mahu menang di depan penyokong anda," kata Kenichi selepas menjalani latihan di Stadium Putra, Bukit Jalil semalam.

Itu adalah kekalahan sulung Kenichi kepada Wei Feng dan dia masih memegang kelebihan rekod pertemuan 3-1 ke atas pemain negara itu.


Namun prestasinya kurang baik awal tahun ini, apabila tersingkir seawal pusingan pertama di Terbuka Korea minggu lalu selepas tunduk kepada pemain Denmark, Jan O Jorgensen.


"Berat badan saya naik dari 71kg ke 74kg biarpun saya menjalani latihan seperti biasa, mungkin saya banyak makan kerana cuaca di Jepun terlalu sejuk," kata Kenichi.

Foto

KENICHI idam atasi Chong Wei andai berjaya ke final.

Kenichi yang menaruh impian melangkah ke final sekali lagi berjanji tidak mempamerkan aksi buruk seperti final menentang Chong Wei tahun lalu.


"Saya impikan satu lagi final menentang Chong Wei tahun ini tapi saya janji tidak akan menjadi budak belasahan lagi," katanya merujuk kekalahan 6-21, 13-21 tahun lalu.

Kenichi menentang Wei Feng di pusingan pertama esok dan rakan senegaranya, Sho Sasaki, Wang Zhengming (China) serta Sony Dwi Kuncoro (Indonesia) berada dalam laluannya ke final.


Dua pemain sensasi remaja negara, Misbun Ramdan Misbun dan Zulfadli Zulkifli turun beraksi di pusingan kelayakan hari ini.


Perlawanan kelayakan bermula jam sembilan pagi dijangka berakhir lewat petang berikutan penambahan gelanggang kepada lima bagi mengelakkan perlawanan berlarutan hingga ke lewat malam.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/01/15

Bertam Ulu, Phoenix gah

Posted: 14 Jan 2013 11:13 AM PST

Kuala Lumpur: Penguasaan pasukan Bertam Ulu (BU) nyata sukar digugat apabila muncul sebagai juara Pertandingan Futsal PEMADAM merebut Piala Pusingan Penaung PEMADAM Kebangsaan selepas menewaskan pasukan MBC.

BU memperagakan aksi mengagumkan untuk menang dengan jaringan 2-0 sekali gus membawa pulang wang tunai RM3,000 berserta Piala Pusingan dan Iringan.


Bagi pengurus pasukan Sani Abdul Rahman, kejohanan anjuran PEMADAM itu medan persediaan BU untuk mencuba nasib di Kejohanan Futsal Indonesia yang berlangsung di Jakarta pada 17 hingga 25 Januari ini. "Ia medan pemanas badan selepas kami berjaya menjuarai kejohanan Futsal Endurance 1Malaysia di Selangor dan berharap rentak kejayaan ini diteruskan selepas ini," katanya.

Kecemerlangan BU yang mendapat tajaan penuh Equal System Sdn Bhd serta tajaan barangan Figos Sdn Bhd itu turut mendapat pengiktirafan apabila pemain, Jamaluddin Alias dinobatkan pemain terbaik kejohanan.


Pasukan Phoenix muncul juara kategori wanita selepas menundukkan Titans 3-2 menerusi sepakan penalti.


Phoenix membawa pulang hadiah wang tunai RM3,000 berserta piala pusingan dan iringan manakala naib juara membawa pulang wang tunai RM2,000.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/01/15
Kredit: www.hmetro.com.my

Harian Metro: BeritaUtama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Sumber Asal Berita :-

Harian Metro: BeritaUtama


Khidmat suntik bergerak

Posted: 14 Jan 2013 03:05 PM PST

Kuala Lumpur: Tarikan untuk tampil cantik dengan kulit putih gebu dalam tempoh singkat menyebabkan ada wanita yang sanggup berbuat apa saja termasuk tidak mengikuti prosedur klinikal daripada doktor pakar atau profesional sehingga mendedahkan diri kepada risiko kesihatan.

Ini berikutan kewujudan pakej kecantikan wajah yang murah, mudah dan cepat ditawarkan oleh 'pakar' tidak bertauliah kepada sesiapa saja yang berminat untuk menjalani prosedur perubatan di tempat terbuka.

Kegiatan suntikan vitamin C, plasenta, kolagen, sel stem dan glutathione itu semakin laris di kalangan wanita namun tanpa disedari mereka sebenarnya terdedah kepada jangkitan HIV dan Hepatitis B.

Seorang wanita yang mendakwa dirinya pakar perunding kecantikan mendakwa mengaut keuntungan mudah dengan menjalankan perkhidmatan menyuntik produk kecantikan itu kepada sesiapa saja yang berminat di tempat terbuka.

Foto

URUTAN gambar menunjukkan Suzy menyuntik pelanggannya di dalam kereta dan di rumah.


Perkhidmatan itu menarik minat golongan remaja, suri rumah dan kalangan VIP yang kebanyakan ingin melihat keberkesanan perkhidmatan dan produk itu dengan cepat, mengatasi masalah kulit bermasalah dan inginkan diri kelihatan kekal muda.

Dapatkan akhbar Harian Metro untuk berita selanjutnya.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/01/15

Amukan pak cik

Posted: 14 Jan 2013 03:05 PM PST

Petaling Jaya: "Saya tidak sangka dia tergamak cuba membunuh dengan menetak saya beberapa kali kerana menegur sikapnya yang panas baran," kata Herman, 26, yang cedera ditetak bapa saudaranya, petang Sabtu lalu.

Beliau mengalami kecederaan ditetak menggunakan senjata parang di tangan kanan, muka dan belakang badan hanya kerana bapa saudaranya yang berusia 40-an tidak berpuas hati selepas mendakwa cuba mencampuri urusan rumah tangganya.

Menurut Herman, serangan tanpa belas kasihan itu berlaku selepas isteri bapa saudaranya menghubunginya sambil menangis dan merayu meminta tolong kerana tidak tahan dimarahi berikutan tersalah membeli ubat.

Beliau berkata, dia menerima panggilan itu jam 10 pagi sebelum diminta datang ke rumah bapa saudaranya itu di Kampung Kayu Ara, dekat sini, selepas tidak tahan dimarahi suaminya yang tiba-tiba mengamuk.

Foto

HERMAN menunjukkan tangan yang cedera ditetak bapa saudara yang panas baran.

Foto

BELAKANG badan Herman turut luka ditetak.


"Pada mulanya, saya hanya menasihati ibu saudara agar bersabar kerana tidak mahu mencampuri urusan rumah tangganya tambahan ia hanya berpunca kerana tersalah membeli ubat.

Dapatkan akhbar Harian Metro untuk berita selanjutnya.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/01/15
Kredit: www.hmetro.com.my
 

Akhbar Harian Metro

Copyright 2010 All Rights Reserved