Isnin, 11 Mac 2013

Harian Metro: Hati

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Sumber Asal Berita :-

Harian Metro: Hati


Sokongan guru bawa jaya

Posted:

Jika ada yang berpendapat kerjaya di bidang gubahan bunga tidak menjanjikan masa depan yang baik, pengalaman mereka yang terbabit dalam bidang ini boleh dijadikan panduan.

Idayu Daud, 32, misalnya menceburkan diri dalam bidang berkenaan kerana sedar potensinya yang begitu luas.

Walaupun meminati gubahan bunga sejak berusia 13 tahun, hasratnya terpaksa dilupakan kerana tidak bertemu dengan pengajar yang dapat membantu memantapkan kemahirannya ketika itu.

Bagaimanapun, dia mengambil keputusan bekerja di sebalik tabir dengan menghias pentas dan menggubah bunga setelah tamat zaman persekolahan.

Foto

WIN Chan (kanan) memberi tunjuk ajar kepada seorang pelajarnya.

Foto

IDAYU menggunakan bahan terbuang untuk menjadikan gubahan tampak unik.


Selain itu, dia menambah kemahiran dalam gubahan bunga dengan mengikuti kursus tahap satu pada Ogos 2011 sebelum gurunya, Kathy Ong melihat bakat yang dimilikinya.


"Walaupun saya lebih banyak berdiam diri ketika di dalam kelas, Kathy banyak mengajar teknik sebenar menggubah bunga untuk memastikan saya lebih serius di bidang ini.

"Malah, bagi mempraktikkan ilmu dipelajari, saya banyak mengisi masa lapang dengan membuat gubahan bunga atau hantaran perkahwinan yang ditempah oleh rakan terdekat dan saudara-mara.

"Memang cita-cita saya untuk menjadi tenaga pengajar dalam bidang ini tetapi saya juga perlu banyak mendedahkan diri kepada aktiviti gubahan bunga di dalam mahupun luar negara," kata pelajar Akademi Lee Flower Design (LFDA) itu.

Menariknya, melalui kelas yang diikuti itu juga dia mampu pergi lebih jauh dalam bidang gubahan bunga yang dianggap sebagai pendedahan awal terhadap kerjaya pilihannya.

Buktinya, dia meraih kejayaan dalam kategori Susunan Bunga pada Pameran Orkid Antarabangsa China (Sanya) Ketujuh di Hainan, China, baru-baru ini.

Menewaskan peserta dari 20 negara termasuk Thailand, Myanmar, Singapura, Jerman, Denmark, Ecuador, Brunei, Switzerland, Hong Kong, Macau dan Taiwan, ia sekali gus membuatkan dia percaya pada bakat dimilikinya.

Malah, dia turut membawa pulang pingat perak bagi kategori Rekaan Bunga Pasu pada pertandingan sama yang berlangsung pada 10 Januari hingga 16 Januari lalu.

Walaupun tidak bersedia sepenuhnya, atas semangat dan sokongan diberikan Kathy, dia meneruskan hasrat menyertainya.

"Saya mendapat maklumat mengenai pertandingan itu sebulan sebelum tarikh ia berlangsung. Jika ingin menyertainya, kita perlu melengkapkan diri seawal tiga bulan supaya tidak lupa pada teknik gubahan bunga yang ingin diketengahkan.

"Disebabkan belum berkeyakinan untuk bersaing dengan peserta yang kebanyakannya berpengalaman luas dalam dunia gubahan bunga, saya tidak begitu memikirkannya.

"Tetapi guru saya memberi sokongan untuk meneruskan niat bagi membuka minda dan mempelajari banyak perkara yang tidak pernah diketahui sebelum ini," katanya yang berkelulusan Sijil Pelajaran Malaysia ketika mula-mula membabitkan diri dalam dunia gubahan.

Pendedahan menerusi pertandingan peringkat antarabangsa itu banyak mengajarnya untuk memanfaatkan bahan terbuang seperti ranting atau daun kering dalam gubahan agar kelihatan unik dan menarik.

Walaupun mula belajar gubahan bunga dengan mencucuk daun saja, semangatnya kian membara dan terus memantapkan teknik gubahan dipelajari ke peringkat profesional selepas tamat kursus asas.

Jelasnya, cabaran yang dilalui setelah memilih bidang ini memang banyak. Antaranya ada yang menganggap kerjaya gubahan bunga tidak mendatangkan keuntungan.

Baginya, tanggapan seperti itu harus dibuang ke tepi kerana jika tidak mencuba terlebih dulu dan mudah berputus asa, pastinya kejayaan tidak akan diperoleh walau berada dalam apa bidang sekalipun.

Ada matlamat

"Matlamat memang penting bagi penggubah bunga sama ada ia dilakukan kerana minat atau ingin mendapatkan wang lebih.

"Jika penggubah bunga itu mementingkan keuntungan, mereka begitu mengambil kira setiap kos perbelanjaan walaupun untuk belajar kemahiran ini.

"Berlainan dengan mereka yang meminati seni. Mereka biasanya sanggup menghabiskan banyak duit atau masa untuk mempelajari teknik gubahan terbaru," kata Pengajar LFDA, Win Chan.

Baginya, penggubah bunga yang ingin membuka perniagaan seharusnya perlu mempunyai ramai kenalan dan pelbagai cara untuk memajukannya.

Kerjaya sebagai penggubah bunga juga banyak cabangnya jika individu itu benar-benar berminat dan tahu matlamatnya dalam bidang itu.

Banyak menyertai pertandingan, membuat demonstrasi serta pameran gubahan bunga di dalam dan luar negara, Win Chan membuktikan kerjaya sebagai penggubah bunga bukan hanya membabitkan skop kerja yang kecil.

"Sebenarnya, menyertai pertandingan dan demonstrasi gubahan bunga juga dapat meningkatkan kemahiran seseorang.

"Bukan itu saja, malah ia dapat menaikkan nama baik diri sendiri, sekali gus mampu menjana pendapatan lumayan. Disebabkan itu, untuk menjadi penggubah bunga yang bagus, teknik yang betul sangat penting.

"Untuk mendapatkan teknik yang banyak dan menarik, jangan berhenti belajar kerana itu saja cara untuk memperbaiki kelemahan diri," nasihatnya kepada sesiapa saja yang mahu menceburi bidang gubahan bunga.

Tambahnya, kemahiran yang meliputi rekaan, kombinasi warna, teknik dan kawalan masa sangat penting dalam gubahan bunga apatah lagi jika berhasrat untuk menyertai pertandingan menggubah bunga.

Mempunyai pengalaman lebih dari 15 tahun, Win Chan berasa Malaysia perlu lebih aktif mempromosikan kelebihan pendidikan gubahan bunga dalam menyediakan kerjaya yang berpotensi tinggi selain mencipta nama di luar negara.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/03/12

Siber ruang perdaya wanita

Posted:

Kepesatan penggunaan ruang siber dengan berkembangnya laman sosial di Internet era ini nyata memberi impak positif dan negatif dalam aspek sosioekonomi, kebudayaan serta politik masyarakat global.

Namun, di saat ruang siber menyediakan platform selesa untuk digunakan di mana kebanyakan pengguna Internet dapat menikmati kebebasan bersuara, pengumpulan maklumat dan komunikasi secara persendirian platform yang sama digunakan untuk aktiviti jenayah siber khususnya gangguan terhadap wanita.

Telefon pintar dan Internet dengan mudah menjadi alat untuk memperdayakan wanita dan ia mula menjadi gejala dalam kalangan penduduk negara membangun.

Kisah wanita yang ditipu kekasih siber, menjadi mangsa bahan lucah dan 'dirompak' dalam talian kerana memberikan maklumat diri tanpa memikirkannya terlebih dulu adalah antara kes yang dilaporkan setiap hari disebabkan majoriti wanita kurang kesedaran mengenai aspek keselamatan kala melayari Internet.


Justeru, bagaimana Internet boleh memperbaiki dan memperkasakan kehidupan seseorang wanita?


Peguambela Keselamatan Internet di Norton, Marian Merritt menjelaskan, peningkatan bilangan wanita yang menyertai aktiviti dalam talian antara faktor pemacu ekonomi global.

"Masih ada banyak penambahbaikan perlu dilakukan. Akses Internet tidak boleh didapati secara meluas di beberapa negara membangun terutama di kawasan luar bandar, tapi semua tanda menunjukkan ia tidak dapat dielakkan dan manfaat ekonomi yang diberikan membuatkan kerajaan serta masyarakat perlu menggunakannya sama ada mahu atau tidak.

"Laporan baru Intel dan World Pulse jelas menggambarkan situasi buruk penggunaan Internet dalam kalangan wanita seluruh dunia dan mencadangkan inisiatif menarik untuk menanganinya.

"Kita tahu betapa pentingnya menarik lebih ramai wanita mengakses Internet kerana golongan ini yang menentukan hala tuju permainan ekonomi global.

"Keupayaan untuk melayari Internet akan memberi wanita ini akses kepada maklumat serta sumber luar melangkaui had komuniti mereka daripada program pendidikan asas literasi hinggalah program ijazah lanjutan, kesihatan dan maklumat reproduktif wanita, teknik keibubapaan juga kepada perkara paling utama iaitu pekerjaan dan maklumat kerjaya.

"Keselamatan siber sentiasa menjadi isu semula jadi wanita. Dengan jangkaan peningkatan pengguna Internet yang baru ini, pendidikan keselamatan Internet mesti menjadi komponen utama.

"Kita tahu lebih banyak masa dihabiskan oleh wanita secara dalam talian, lebih banyak laman sesawang yang dilawati, lalu lebih tinggi pula risiko untuk menjadi mangsa penganiayaan dalam talian.

"Wanita berisiko menjadi sasaran utama untuk penipuan temu janji, menghendap dalam talian dan ancaman serius yang lain seperti penipuan kad kredit ketika membeli-belah.

"Menurut Laporan Jenayah Siber Norton 2012, dua daripada tiga orang pernah menjadi mangsa jenayah siber dalam hidup mereka. Malaysia saja dianggarkan mempunyai 18 juta pengguna Internet, bersamaan 61 peratus populasi dalam talian.

"Pada masa sama, rakyat Malaysia dianggarkan menghabiskan masa purata 20 jam menggunakan Internet setiap minggu iaitu kira-kira 33 peratus daripada masa itu digunakan melayari media sosial," katanya.

Perubahan sifat jenayah siber pada platform sosial itu menandakan wanita kini perlu berhati-hati melindungi diri daripada menjadi mangsa jenayah siber.

CyberSecurity Malaysia mengeluarkan kenyataan pada 2012 bahawa bilangan pengguna Internet yang tampil melaporkan jenayah siber meningkat secara mendadak sejak empat tahun kebelakangan ini.

Penipuan cinta dan pembelian dalam talian menduduki tempat tertinggi kes yang dilaporkan. Kekerapan kes jenayah siber mula meningkat pada 2011 dengan 6,586 laporan berbanding 6,238 kes pada 2010.

Wanita yang menjadi tulang belakang sesebuah institusi kekeluargaan perlu dibantu dan diperkasakan dengan kesedaran mengenai keselamatan siber agar mereka dapat membimbing keluarga mereka menggunakan komputer dengan lebih baik.

Biasanya, golongan ibu berasakan anak mereka lebih tahu mengenai Internet berbanding mereka, lalu membuatkan golongan ini enggan terbabit dalam aktiviti berkaitan atau tidak tahu cara hendak mengajar anak mereka mengenai prinsip keselamatan Internet.

Kala meraikan Hari Wanita Antarabangsa bulan ini, Marian menggesa wanita mengambil inisiatif mudah sebagai langkah pertama memastikan keselamatan mereka apabila melayari Internet.

"Kerap menukar kata laluan dan memeriksa akaun kewangan dalam talian, pastikan laman sesawang media sosial mempunyai ketetapan privasi tertinggi dan pastikan anda log keluar terutama apabila menggunakan WiFi di tempat awam atau berkongsi komputer seperti di hotel dan kafe siber.

"Wanita juga perlu lebih waspada dan mempunyai rasa curiga yang tinggi apabila didekati orang asing dalam talian di samping mengelak memberikan terlalu banyak maklumat peribadi dalam profil atau status situasi anda di laman media sosial.

"Dengan memperkasakan diri, kita boleh mempertahankan diri daripada berterusan menjadi mangsa dan pada masa sama, memastikan perubahan positif dalam kalangan wanita serta keluarga mereka," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/03/12
Kredit: www.hmetro.com.my

Harian Metro: Setempat

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Sumber Asal Berita :-

Harian Metro: Setempat


Maut jatuh balkoni

Posted:

Subang Jaya: Tindakan seorang pengedar dadah melarikan diri daripada ditahan polis dalam serbuan di sebuah rumah di Tingkat 16, Blok 3, Apartmen Lagoon Perdana, Bandar Sunway, di sini, mengundang padah apabila dia maut akibat terjatuh dari balkoni kediaman itu, semalam.

Dalam kejadian jam 4.45 petang itu, suspek cuba bergayut dari balkoni tingkat 16 untuk ke balkoni di tingkat bawah ketika serbuan pasukan Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Subang Jaya.


Dia bagaimanapun tergelincir dan jatuh di kawasan tempat letak kereta bangunan berkenaan.

Ketua Polis Daerah, Asisten Komisioner Yahaya Ramli berkata, sebelum kejadian pasukan berkenaan membuat serbuan hasil maklumat awam mengenai kegiatan pengedaran dadah di rumah itu.


"Sebaik tiba di rumah itu didapati pintu jeriji berkunci sebelum polis mengetuknya dan pintu rumah dibuka seorang lelaki.


"Polis memperkenalkan diri dan lelaki itu yang terkejut dengan kehadiran polis menutup pintu dan lari masuk ke dalam rumah," katanya.

Foto

ANGGOTA polis menutup mayat suspek.

Menurutnya, polis mengumpil pintu jeriji itu dan menyerbu rumah berkenaan untuk menahan lelaki terbabit.


"Dua lelaki cuba bersembunyi, tetapi dapat diberkas, malah polis turut merampas heroin dengan anggaran berat dua gram daripada mereka.

"Bagaimanapun, seorang suspek memberitahu polis seorang lagi rakan mereka melarikan diri melalui balkoni," katanya.


Yahaya berkata, pemeriksaan lanjut pasukan berkenaan di balkoni ternampak seorang individu dalam keadaan terbaring di bawah bangunan. "Polis dimaklumkan oleh pengawal keselamatan bahawa seorang lelaki ditemui mati dipercayai terjatuh dari bangunan itu.


"Pemeriksaan polis berhampiran mayat itu menemui lima peket plastik lutsinar disyaki mengandungi heroin dan dipercayai lelaki yang maut itu suspek yang melarikan diri daripada serbuan," katanya. Beliau berkata, suspek yang ditahan dibawa ke IPD Subang Jaya bersama rampasan untuk tindakan lanjut, manakala mayat suspek berusia 30 tahun itu dibawa ke Hospital Serdang (HS) untuk dibedah siasat.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/03/11
Kredit: www.hmetro.com.my

Harian Metro: Arena

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Sumber Asal Berita :-

Harian Metro: Arena


FAM bakal berdepan dilema

Posted:

Kuala Lumpur: Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) pasti akan berdepan dilema sekiranya Barcelona tidak berganjak dengan pendirian asal untuk mengadakan perlawanan menentang Harimau Malaya pada 10 Ogos ini sempena Jelajah Asia kelab gergasi Sepanyol itu ke Kuala Lumpur.

Biarpun kunjungan kali pertama anak buah Tito Vilanova itu pastinya amat dinantikan peminat tempatan namun ia dilihat tidak sesuai memandangkan ia bakal berlangsung ketika umat Islam negara ini sibuk meraikan Hari Raya Aidilfitri yang dijangka jatuh pada hari raya ketiga.


Berdasarkan laporan web rasmi kelab itu, www.fcbarcelona.com, Barcelona bakal berada di ibu negara selepas beraksi di Shanghai, China (4 Ogos) dan di Bangkok, Thailand tiga hari kemudian dalam rangka lawatannya ke Asia.

Sekiranya kelab pendahulu La Liga itu tidak mahu menimbangkan permintaan FAM yang mahu tarikh itu dipercepatkan, mana mungkin Barca akan datang ke Kuala Lumpur pada hari raya pertama dan mengadakan sesi latihan pada hari raya kedua sebelum perlawanan.


Bagaimanapun Setiausaha Agung FAM Datuk Azzuddin Ahmad berkata, semua ini bakal terjawab apabila wakil kelab itu datang mengadakan perbincangan dengan pihaknya minggu depan.


"Keputusan mengenai Jelajah Asia Barcelona di Malaysia dijangka akan diketahui minggu depan. Timbalan Presiden FAM, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah akan membuat pengumuman itu selepas pihak FAM bertemu dengan wakil Barcelona," katanya.

Badan induk bola sepak tanah air pastinya bersedia mengalu-alukan kedatangan kelab The Catalans itu sekiranya tarikh itu ditukar lebih awal biarpun ketika bulan Ramadan kerana Harimau Malaya pernah berdepan situasi sama ketika menentang kelab Inggeris Arsenal pada Julai tahun lalu.


Ketika ini perkara utama yang mahu diteliti oleh FAM adalah status pihak penganjur yang mendakwa mendapat kontrak daripada Barcelona.

"Seperti yang saya katakan sebelum ini, FAM juga perlu membuat pengesahan mengenai wakil syarikat itu adakah ia benar-benar sahih. Ini kerana kita perlu lihat dokumentasi kontrak mereka dengan Barcelona walaupun kami sudah bertemu wakil syarikat itu sebelum ini," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/03/11

Hang Kasturi gah

Posted:

Melaka: Pasukan Hang Kasturi berjaya mengungguli Kejohanan Tenpin Bowling Kampus Bandaraya Melaka (KBM) Universiti Teknologi Mara (UiTM) di Ampang Super Bowl Bandar Hilir baru-baru ini.

Manakala pasukan Hang Li Po dan Hang Lekir meraih tempat kedua dan ketiga diikuti Hang Tuah, Hang Kasturi, Tun Mutahir, Tun Teja dan Parameswara masing masing menduduki tangga ke ke-4 hingga 8.


Seramai lebih 80 peserta menyertai kejohanan yang bertujuan mengeratkan hubungan silaturahim antara kakitangan KBM dan pengurusan kampus berkenaan.

Urusetia program Bakri Husin berkata, Program "Heart Race 2013 – Road To Bowling " bermula di Kolej Tun Mamat, Jalan Hang Tuah menyusuri persisiran Sungai Melaka dan berakhir di pusat bowling berkenaan.


Katanya, peserta turut menyertai aktiviti senamrobik dan seterusnya menyertai perlawanan boling.


Menurutnya, kemenangan bukan matlamat utama penyertaan kerana yang penting adalah membentuk setiakawan jitu di kalangan peserta selain membentuk staf sihat dan cergas.

Program dirasmikan Penolong Rektor UiTM KBM, Profesor Madya Mohd Zainuddin Hassan yang turut menyampaikan hadiah hamper kepada pemenang.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/03/11
Kredit: www.hmetro.com.my

Harian Metro: Rap

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Sumber Asal Berita :-

Harian Metro: Rap


Elak watak bersentuhan

Posted:

Tanggal 25 Mac ini, pelakon Yatt Hamzah akan berangkat ke Mesir seterusnya Gaza, Palestin. Pemergian selama seminggu anjuran Aman Palestin itu bukan secara solo namun turut ditemani suami, Abdul Mutalib Abdul Syukor serta anak mereka, Suci Hanania Malika.

Mengapa Yatt atau nama sebenarnya, Haryati Hamzah, 33, mengambil keputusan begitu berani apabila membawa keluarganya bersama? Sedang pergolakan yang berlaku di Gaza terutamanya memungkinkan perkara yang tidak diingini berlaku lebih-lebih perang yang melanda yang tidak sesuai untuk anak kecilnya itu.

"Jika ditakdirkan mati syahid pun, biarlah masa itu saya bersama suami dan anak. Walau bagaimanapun, kami berdoa agar perjalanan kami dilindungi, selamat pergi dan pulang, Insya-Allah ," katanya.

Akui Yatt, dulu dia pernah berasa takut hendak ke negara berkenaan yang sedang berperang. Pun begitu, berbeza perasaannya kali ini kerana tiada sedikitpun perasaan risau.

Foto

YATT (kiri) gembira dapat membantu jualan amal menerusi produk kecantikan.


"Kata-kata saya ini mungkin dengar macam tidak takut langsung tapi saya yakin kerana saya lakukan ini kerana Allah SWT. Membawa suami dan anak bersama, kalau ikutkan sebelum ini kami sepatutnya sudah ke sana tetapi ada perkara yang tidak boleh dielakkan masa itu.


"Bagaimanapun baru-baru ini, pihak Felinna Beauty yang melantik saya sebagai duta mereka bekerjasama dengan Aman Malaysia untuk ke Gaza, sekali gus menjalankan misi kemanusiaan di sana.

"Segala kos untuk pemergian saya (tidak termasuk suami dan anaknya) ditanggung sepenuhnya pihak Felinna. Saya merasakan ia satu peluang berharga untuk melihat sendiri penindasan yang berlaku di Gaza," katanya.

Dalam pada hati­nya jitu dan bulat untuk menjejakkan kaki ke bumi Palestin, Yatt turut melahirkan kebimbangan terhadap pergolakan yang sedang berlaku di Lahad Datu, Sabah malah sangat bersimpati dengan nasib keluarga perajurit-perajurit negara yang terkorban demi mempertahankan keamanan Malaysia.

Malah pemilik Ijazah Sarjana Muda Kepujian Komunikasi Massa & Pengajian Media ini turut ditanya kecenderungan rakyat Malaysia yang lebih gemar menunjukkan keprihatinan kepada perbalahan yang berlaku di negara luar berbanding negara sendiri.

"Saya kurang setuju dengan tanggapan itu. Isu Lahad Datu ini misalnya, saya bersama-sama rakan di Usrah Fitrah sedang mengadakan kutipan amal untuk disumbangkan kepada keluarga mangsa yang terkorban. Buat masa ini biarlah pihak berkuasa Malaysia menjalankan tugas mereka di Sabah dulu dan kita tetap menyokong dari belakang.

"Berhubung bantuan sumbangan diberikan Malaysia kepada negara luar, contohnya Palestin, orang Islam khususnya wajib membantu rakyat Palestin mempertahankan negara mereka termasuklah Masjid al-Aqsa yang pernah menjadi kiblat pertama umat Islam yang kini ingin dimusnahkan Yahudi," katanya ditemui di Hotel Flamingo by The Lake, Kuala Lumpur sempena majlis pelancaran produk kecantikan Felinna Beauty, XLoss dan pengumuman sebagai duta jenama berkenaan, baru-baru ini.

Pihak Felinna yang diwakili pengusaha jenama itu, Nadea Felinna Ed Fatah dan suami, Rafie Ramlie turut menyumbangkan RM50,000 kepada Tabung Dana
Palestin, melalui badan bukan kerajaan, Usrah Fitrah.

Apa yang mengagumkan, sumbangan itu diperoleh daripada setiap RM1 hasil jualan produk Felinna di mana kempen yang bertujuan membantu masyarakat Gaza mula diperkenalkan penghujung tahun lalu.

Menjadi pelanggan Felinna sebelum dilantik sebagai duta, lamaran yang ditawarkan pihak Felinna amat dihargainya selain bersyukur dengan rezeki yang dikurniakan kepadanya.

"Alhamdulillah, Allah menambahkan rezeki saya dengan menjadi duta kepada produk Felinna. Memandangkan produk ini tidak asing bagi saya kerana pernah menjadi penggunanya, rasanya mudah untuk saya memainkan peranan saya sebagai duta.

"Produk Felinna paling saya suka dan berpuas hati adalah Inch Los Lotion kerana dalam masa kurang sebulan pinggang saya mengecil dua inci. Itupun, saya bukannya seorang yang berdisiplin sangat. Kalau terlalu sibuk lupa hendak memakainya.

"Bayangkan mereka komited pastinya, produk ini dapat membantu pengguna memperoleh bentuk badan yang anda inginkan. Khafiat Felinna Inch Los Lotion sungguh luar biasa kerana ia diperbuat daripada gabungan bahan-bahan terpilih yang diformulasikan dengan tambahan 30 juzuk bacaan al-Quran.

"Insya-Allah dalam masa terdekat ini juga Felinna bakal mengeluarkan satu produk pelangsingan yang lebih efektif pula iaitu XLoss," katanya.

Beralih topik kerjaya, Yatt yang sebelum ini mencipta nama sebagai pelakon dan pengacara mengakui dirinya semakin selektif dalam memilih watak.

"Semestinya saya menolak untuk berlakon sekiranya jalan cerita dan adegan yang bertentangan dengan prinsip saya, misalnya babak bersentuhan. Selain itu saya juga tidak menerima tawaran sekiranya diberikan watak wanita jahat keterlaluan.

"Watak seperti itu memberi impak negatif buat penonton, pun begitu saya tidak menolak sekiranya watak itu mampu memberi pengajaran dan kesedaran kepada penonton.

"Memang dulu saya pernah mengambil tawaran watak jahat. Tetapi tidak lagi sekarang melainkan watak itu tidak keterlaluan. Kita pun sedia maklum tahap jahat ini berbeza-beza.

"Tetapi kalau sampai menggambarkan ibu ayam memakai tudung, itu saya rasa tidak wajar. Saya tidak kata wanita berhijab 100 peratus sempurna namun saya yakin dalam kehidupan realiti tidak ada wanita bertudung melakukan perkara seperti itu.

"Berbeza jika ia satu watak penyamaran bagaimanapun hal ini perlu dijelaskan dalam drama, telemovie mahupun filem yang diterbitkan supaya tidak mengundang salah faham," katanya.

Sekalipun mengurang­kan aktiviti lakonannya, Yatt percaya bahawa rezeki di muka bumi Allah sentiasa terbentang luas.

"Alhamdulillah, walaupun banyak tawaran lakonan tidak dapat dipenuhi, sentiasa ada jalan rezeki untuk saya. Saya sering mendapat undangan sebagai penceramah dari pihak universiti untuk berkongsi pengalaman khususnya berhubung penghijrahan saya.

"Lagipun, untuk situasi sekarang ini rasanya tidak sukar untuk artis-artis wanita yang berhijab terus mencari rezeki dalam bidang seni memandangkan sudah banyak stesen televisyen yang memperjuangkan program-program berbentuk Islamik," ujarnya.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/03/11

Adele masih seperti dulu

Posted:

Kemampuan vokal Adele memang berada dalam kelas tersendiri dan tidak perlu dipertikaikan. Vokalnya ibarat 'periuk emas' yang menjadi aset paling berharga melonjaknya menjadi salah seorang 'superstar' Britain terkenal di serata dunia dalam era dunia nyanyian moden.

Sebut apa saja lagu, pencapaian dan kemasyhuran, penyanyi mendapat gelaran 'songbird' atau lebih dikenali sebagai 'Diva Totenham' itu sentiasa memukau peminat.

Tidak kurang juga ramai menyenangi sikapnya yang berterus terang serta memiliki karakter seorang penghibur sebenar tanpa perlu memperbesar-besarkan bakat semula jadi dimilikinya.

Kejayaannya kini menjadi satu jenama sebutan setiap di mana saja, malah Adele begitu dihormati dalam lingkungan muzik dan menjadi pujaan peminat.


Apapun, perkataan paling tepat menggambarkan dirinya adalah dia pemenang Oscar. Bagaimanapun, adakah kejayaan diraihnya mengubah diri Adele atau Adele Laurie Blue Adkins?


Dalam perkembangan terbaru, bintang 'soul' itu turut meraih pendapatan RM204,000 sehari atas kejayaan hebat lagu-lagunya menduduki carta radio antarabangsa dalam tempoh tidak sampai dua tahun sejak 2011.

Penulis lagu The Rolling In The Deep dan Chasing Pavements, menghasilkan dua album berjudul 19 dan 21 menguasai carta serata dunia, mempunyai wang lebih RM52 juta dalam akaun banknya dan pembayaran royalti sebanyak RM23 juta, menurut sebuah akhbar tabloid Britain.

Mengikut perkiraan terbaru syarikatnya, Melted Stone Ltd yang mengurus akaunnya sejak April 2012, mengeluarkan kenyataan aset Adele melonjak naik berbanding RM1.7 juta pada tahun sebelumnya.

Laporan itu menyebut, imbangan akaun bank penyanyi berusia 24 tahun itu selepas lagu ditulisnya untuk lagu tema filem James Bond, Skyfall menjadi popular di seluruh dunia.

Adele meraih anugerah Golden Globe menerusi lagu untuk filem penyiasatan Britain paling terkenal di dunia iaitu James Bond, bulan lalu.

Dalam satu temu ramah sebuah akhbar tabloid Britain bersama ibu saudaranya, Anita Adkins berkata, kejayaan, kemasyhuran dan pelbagai pencapaian diraih oleh penyanyi berbadan gempal itu tidak mengubah apa-apa mengenai dirinya kerana masih tetap seperti dulu.

"Dia tidak berubah sedikit pun. Adele juga tidak mendapat sebarang layanan istimewa, sudah tentu tidak. Kenapa dia perlu diberi layanan seperti itu.

"Terdapat banyak saudara-mara, anak buah dan cucu dalam keluarga kami, jadi tiada siapa mendapat layanan istimewa. Mereka semua mendapat layanan yang sama.

Dia (Adele) masih perlu menyanyi sekalipun datang melawat saudara-maranya kerana dia masih perlu melakukan tugas untuk orang tua.

"Jika Adele datang ke rumah kami, dia masih perlu ke dapur dan menyediakan teh. Dia datang berjumpa kami jika membuat persembahan dan datang dengan membawa pulang anugerah Golden Globe, anugerah Grammy dan sekarang Oscar dalam tempoh dua bulan saja.

"Tidak banyak lagi anugerah yang tinggal untuk dirinya kerana berada pada kedudukan teratas sekarang. Dia bekerja keras hingga dapat meraih kejayaan bersama anugerah itu," katanya.

Tenaga kerja di sebalik penggambaran Skyfall juga kagum dengan kemampuan Adele hinggakan mereka mahukannya dia terus menulis lagu untuk filem James Bond seterusnya.

Jika perkara itu berlaku, dia akan menjadi wanita pertama menyanyikan lagu 007 dua kali berturut-turut. Menurut satu sumber memberitahu akhbar tabloid itu dipetik sebagai berkata, penerbit-penerbit muzik terpegun bagaimana lagu itu mendapat sambutan baik dan berharap kehadiran Adele dalam filem seterusnya akan mendatangkan kejayaan sama. Mereka mahu Adele menjadi sinonim dengan siri filem James Bond.

Adele kini menetap di sebuah rumah mewah berharga 7 juta pound (35 juta) di West Sussex, Selatan England.

"Sejauh mana dia pergi setakat ini, dia masih tetap merendah diri. Dia tidak berubah dengan kejayaan dan Adele masih tetap Adele yang dulu. Dia juga bijak berjimat cermat menggunakan wang dan tidak membazir atau berbelanja mewah sana sini. Dia bukan jenis boros dan tidak dibesarkan untuk membazir," kata Anita.

Adele mempunyai seorang anak lelaki bernama Angelo hasil hubungannya bersama teman lelaki, Simon Konecki.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/03/11
Kredit: www.hmetro.com.my

Harian Metro: BeritaUtama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Sumber Asal Berita :-

Harian Metro: BeritaUtama


4 buruan utama ditahan

Posted:

Semporna: Tiga puluh tiga individu termasuk empat wanita yang dipercayai tali barut kumpulan pengganas yang membunuh enam anggota polis ketika insiden di Kampung Simunul dan Sri Jaya 2 Mac lalu ditahan pasukan keselamatan Op Daulat dalam satu serbuan di sini, semalam.

Operasi membabitkan 100 anggota pasukan keselamatan itu bermula kira-kira jam 6.30 pagi hingga 9 pagi di satu kawasan setinggan Kampung Pinggir Bakau yang terletak kira-kira dua kilometer dari tempat kejadian.

Mengulas lanjut mengenai operasi itu, Ketua Polis Daerah Semporna Deputi Superintendan Mohd Firdaus Francis Abdullah berkata, semua tahanan itu dipercayai mempunyai kaitan langsung dengan pengganas Sulu yang menceroboh daerah ini ketika kejadian berbalas tembakan sebelum ini.

"Kami tidak menolak kemungkinan mereka adalah penyokong dan memberi perlindungan kepada pengganas Sulu yang menceroboh daerah ini.

Foto

ANGGOTA dari Unit Tindakan Khas (UTK) keluar dari kawasan kampung selepas mengadakan pemeriksaan bagi mengesan saki-baki pengganas, semalam.


"Seramai 44 individu diperiksa ketika serbuan, tetapi 11 daripadanya dibebaskan manakala 33 lagi ditahan dan akan disiasat lebih lanjut sebelum dihantar ke Ibu Pejabat Polis Daerah Lahad Datu," katanya ketika ditemui, semalam.

Dapatkan akhbar Harian Metro untuk berita selanjutnya.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/03/11

Hari-hari dengar bedilan

Posted:

Lahad Datu: Kasih mendalam terhadap anak mendorong seorang lelaki nekad menyorong anak lelakinya yang lumpuh di atas kereta sorong sejauh lima kilometer dari rumah mereka di Kampung Tanjung Labian untuk mendapat perlindungan di Dewan Embara Budi, Felda Sahabat, di sini, semalam.

Afat Zaid, 40, ditemui bersama 15 penduduk sekampung ketika dalam perjalanan ke dewan yang menjadi pusat pemindahan itu selepas seminggu mereka bersembunyi dalam rumah masing-masing.

Afat berkata, sepanjang tempoh seminggu lalu, nyawa dia dan semua penduduk kampung terbabit bagaikan telur di hujung tanduk kerana mereka terperangkap di tengah kawasan pertempuran antara pasukan keselamatan dengan pengganas Sulu.

"Hari ini (semalam) baru kami boleh keluar untuk mendapatkan bantuan dan perlindungan. Walaupun susah kerana terpaksa membawa anak yang lumpuh menggunakan kereta sorong untuk ke pusat pemindahan, saya tiada pilihan lain.

Foto

PENDUDUK Tanjung Labian tiba di tempat selamat di Fajar Harapan.


"Kalau lebih lama tinggal dalam rumah kemungkinan kami mati kelaparan," katanya sambil membetulkan kedudukan anaknya, Al Basir, 12, yang lumpuh seluruh badan dan hanya mampu berbaring di atas kereta sorong.

Dapatkan akhbar Harian Metro untuk berita selanjutnya.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/03/11
Kredit: www.hmetro.com.my
 

Akhbar Harian Metro

Copyright 2010 All Rights Reserved